Paljenje vatre može biti težak zadatak, pogotovo kada se radi o prostoriji koja je dugo vremena hladna i vlažna. No, postoje neke tehnike koje će Vam olakšati da to brzo učinite.

Kako biste upalili vatru od prve trebati ćete:

  • nekoliko većih cjepanica
  • 8 do 12 drvca
  • papir ili kocke za potpalu
  • žigice

Prvi korak

Zrak i cjepanice

Provjerite da su otvoreni otvori za zrak. Polegnite cjepanice na dno peći. Važno je da je drvo suho. Cjepanice neka budu debele kao šaka ili čak i deblje.

Drugi korak

Drvca

Dodajte sloj malih drvaca od 4cm, a zatim sloj ili dva, trešćica. Zapamtite da je zrak vrlo bitan – oko jedan cm slobodnog prostora između drvaca najbolja kombinacija.

Treći korak

Potpaljivači

Postavite nekoliko potpaljivača na sloj trešćica ili koristite novine. Imajte na umu da novine stvaraju nepotrebnu količinu pepela i pomažu stvaranju gareži.

Četvrti korak

Upalite vatru!

Posljednji korak je najlakši. Upalite vatru i zatvorite vratašca. Neki dimnjaci trebaju više vremena za postizanje uzgona. Ako je uzgon nedovoljan, treba malo otvoriti vratašca dok se vatra ne rasplamsa. Ako je kuća ili prostorija previše izolirana (alu ili pvc stolarija), otvorite prozor. Isto se odnosi i na kuhinjski ventilator – isključite ga.

Završne napomene

Nakon što se vatra rasplamsa, takoođer se povećava i količina dima emitiranog iz drva. Većina Jøtulovih peći ima tehnologiju dodatnog ili tzv. čistog sagorijevanja. To znači da su komore za sagorijevanje dizajnirane tako da dimni plinovi izgaraju prije nego što stignu do dimovoda. Na taj se način značajno smanjuje zagađenje.

Kada se dimnjak zagrije, uvidjet ćete da se i uzgon povećao. U tom slučaju, dobro je smanjiti količinu zraka dok se vatra ne rasplamsa.

Ako slijedite navedene upute i upalite vatru s dva poveća drva, prvo punjenje će trajati oko sat vremena. Kad se to drvo pretvori u ugljen, otvorite vratašca i dodajte još drva. Savjetujemo Vas da držite vratašca još malo pritvorena, dok ih potpuno ne otvorite. Na taj način će uzgon u dimovodu povući dimne plinove i komore za izgaranje i spriječiti širenje dima u prostoriji.